Fuskbyggen

av Stefan Pettersson

Hem- och inredningsprogram på tv har ju varit populära ett bra tag nu. En speciell variant som jag gillar är de som handlar om fuskbyggen. Det finns flera exempel, jag gillar kanadensiska Holmes on Homes men i Sverige har vi förstås Martin Timell och Lennart Ekdal i serien Fuskbyggarna.

Varje program har egentligen samma upplägg: en familj bor i ett hus där hela eller delar av huset är dåligt byggt. Först går programledarna runt i huset och ojjar sig över hur byggarna har slarvat. Det har använts spik när det egentligen borde ha varit skruv, man har hällt ner spackel i avlopp, struntat i dränering och fuktspärrar, nöjt sig med vanligt gips i våtutrymmen, snålat med material, gjort livsfarliga kabeldragningar, etc, etc.

Resten av programmet ägnas åt att göra om allt på rätt sätt. Ordentligt. Från början. Holmes är särskilt anal och tvekar inte en sekund på att riva upp golvet på hela undervåningen bara för att det är golvknarr vid en tröskel någonstans. Man skulle kunna säga att det är p-rr för oss som lider av viss perfektionism. Som en bonus söker sedan Ekdal upp byggaren och hänger ut vederbörande.

Jag funderar på att höra av mig till Strix eller Jarowskij med en ny programidé: Fuskutvecklarna. Jag skulle dock ersätta Timell och Ekdal med Paulie Gualtieri och Kjell Bergqvist.

I kvällens program av Fuskutvecklarna: Alexander och Linneas leverantör av middleware för realtidsmeddelandehantering mellan deras webbfront och affärssystem sade att systemet var säkert. Alexander och Linnea var nöjda i början men efter några månader visade det sig att stora delar av systemet var utvecklat i en blandning av Java, PHP och Lua-script ovanpå Mandrake  med en sju år gammal Linuxkärna. Den inbyggda databasen visade sig ha hårdkodade lösenord och var åtkomlig via fem olika portar som inte gick att stänga. Den, enligt utsago, ”härdade” plattformen körde strax över 300 processer efter en fräsch omstart, bland annat Apples Bonjour, Samba och en OSPF-router.

När Linnea hörde av sig med klagomål hävdade leverantören att allt var implementerat i hårdvara och därför inte behövde säkerhetspatchar samt att den oavsett uppfyllde FBI:s säkerhetskrav.

Se när Paulie och Kjell hjälper Alexander och Linnea att styra upp sin meddelandehantering och sedan konfronterar leverantören.

Now that’s television.

Annonser