Förtroende säkerhet Facebook?

av Stefan Pettersson

Aftonbladet har just nu en omröstning i samband med en misstänkt bugg som sprider skräck. Frågan som ställs är ”Vågar du skicka privata meddelande på Facebook?” (sic). Efter fyra och en halv timmes röstande var tre fjärdedelar av de nästan sju tusen röstberättigade rörande överens om att svaret var nej, absolut inte.

Det behöver väl knappast tilläggas att det inte är ett särskilt bra underlag… Aftonbladetläsare som precis har fått reda på att en ”allvarlig bugg sprider skräck”, att det ”kan innebära skilsmässor”, att det är ”fruktansvärt” och är ”en otrolig förtroendekris för Facebook” kan inte förväntas ge sin uppriktiga bedömning.

Likväl. Om 75 % fullständigt saknar förtroende för Facebook; ett företag som aktivt försöker förbättra sin säkerhet och är öppen med det och har åtta annonser ute efter säkerhetsfolk, då blir man mörkrädd över vad förtroendet är för godtycklig tidning, myndighet, bank eller företag… som i regel inte är i närheten.

Uppdatering @ 2012-01-11: Omröstningen har planat ut nu (16 000 röstande) men fördelningen är densamma. Vi saknar fullständigt förtroende för ett företag som har ett långt större engagemang för säkerhet än den stora majoriteten företag vi vanligtvis kommer i kontakt med.


Stefan Pettersson

Annonser